March 11, 2017

Server SMS

Setiap transaksi mesti dihantar ke server/gateway/center SMS. Bagi tujuan penjimatan kos anda sebagai agen topup, server SMS bagi rangkaian Celcom, Maxis dan DiGi disediakan seperti jadual di bawah.

No Pengguna Talian/Telco No Server
1. Celcom 0199356688

0199768338

2. Maxis 0129998412
3. Digi 0169330707

 

Setiap SMS yang dihantar ke nombor server akan dikenakan caj oleh Telco. Kadar caj adalah tertakluk oleh pihak Telco. Set nombor yang sama rangkaian dengan anda sebagai 8pax/Teman20 atau Activ10 atau F&F. Hantar setiap transaksi ke nombor server mengikut rangkaian anda selaku penjual, bukan mengikut rangkaian pembeli.

Sebarang masalah transaksi boleh terus hubungi
Careline(Whats App) : 0197868140, 01124320300
Careline(Panggilan & SMS) : 0145225222
(Masa beroperasi : 9.00AM-5.00PM)

Peringatan! Server SMS hendaklah digunakan apabila internet down sahaja
Pengguna selain 3 telco utama iaitu (Celcom, Maxis dan Digi ) tidak digalakkan menggunakan server SMS sebagai medium utama kerana dikhuatiri outbox akan rosak. Anda dinasihatkan menggunakan medium online seperti telegram, facebook, hangout dan Nimbuzz.

 

Bagaimana server SMS berfungsi?

  1. NOMBOR SERVER berfungsi untuk menerima SMS transaksi yang dihantar oleh anda untuk melangsungkan jualan. Server SMS secara automatik akan memproses transaksi, setelah menerima SMS mengikut format yang telah ditetapkan. Dan sekiranya:-
  2. NOTA : Jika anda daftar nombor Celcom, setiap transaksi anda kena hantar ke nombor server Celcom. Walaupun anda ingin topup Maxis/Digi, format tersebut kena hantar ke nombor server Celcom tujuan untuk penjimatan kos.
  3. NOTA : Jika anda daftar nombor Maxis, setiap transaksi anda kena hantar ke nombor server Maxis. Walaupun anda ingin topup celcom/digi, format tersebut kena hantar ke nombor server Maxis tujuan untuk penjimatan kos.
  4. NOTA : Jika anda daftar nombor Digi, setiap transaksi anda kena hantar ke nombor server Digi. Walaupun anda ingin topup Maxis/Celcom, format tersebut kena hantar ke nombor server Digi tujuan untuk penjimatan kos.

 

NOTA PENTING:

Hanya pengguna talian Celcom, Maxis dan Digi sahaja yang dibenarkan untuk mendaftar atau melangsungkan transaksi jualan menggunakan server SMS. Nombor telefon “Port-In” juga TIDAK DIGALAKKAN boleh mendaftar. SMS laporan mungkin gagal dihantar oleh server SMS sekiranya anda menggunakan prefix @ talian yang tidak dibenarkan.